Foredrag

Fra Biersted over Danmarks Radio & de Kongelige gemakker til Folkekirkens Hus

Jeg er født og opvokset i den lille landsby, Biersted, der ligger 15 km. vest for Aalborg. Jeg er uddannet lærer fra seminariet i Aalborg med musik og kristendom/religion som linjefag. Umiddelbart efter jeg var færdig med min uddannelse, fik jeg  job som lærer på Aabybro Ungdomsskole (efterskole), og begyndte samtidig med det at arbejde som freelance Musikproducer og producent for Danmarks Radio (Nordjyllands Radio). I 1988 fik jeg job som leder af musikafdelingen på Danmarks Radio i Holstebro (DR Midt & Vest), og der byggede jeg en stor musikafdeling op, der leverede til alle Danmarks Radios Platforme.

I 2008 blev jeg heathundet til jobbet som orkesterchef ved Prinsens Musikkorps. Et job, der bl.a. førte mig til de kongelige gemakker, idet Prinsens Musikkorps altid har været en stor del af den kongelige festivitas i forbindelse med barnedåb, bryllupper, fødselsdage mv. I 2014 skiftede jeg så chefjobbet ved Prinsens Musikkorps ud med chefjobbet i Folkekirkens Hus - Nordjyllands kraftcenter for kirke og kultur, hvor jeg har lavet en stor visionsplan for huset, der er blevet Aalborg Stifts fyrtårn for sognene i hele stiftet.

I dette foredrag fortæller jeg om et spændende liv i musikkens og kulturens tjeneste.

Foredraget varer 2 x 40 min.

Folkekirkens Hus Aalborg Stifts moderne eksperimentarium

1. januar 2015 begyndte jeg i jobbet som chef for Folkekirkens Hus i Aalborg. I dette foredrag fortæller jeg om arbejdet med at etablere Aalborg Stifts kulturelle og kirkelige fyrtårn. Jeg fortæller om den visionsplan, der ligger bag aktiviteterne i huset, og jeg fortæller om, hvordan det er lykkedes at gøre Folkekirkens Hus til en bragende succes, der har vakt genklang over hele Danmark. Alle stifter har været på besøg, for at se, hvad det er, vi gør, og mange af stifterne er nu selv i gang med at gøre noget, der ligner. 

Jeg fortæller også om selve husets historie. En historie, der f begynder i midten af 1800-tallet med etableringen af den første afdeling af Nationalbanken i Aalborg i 1882. Huset, som blev overtaget af Aalborg Stift i slutningen af 2014, blev bygget i 1940 - 1943, og fungerede som Nationalbank frem til 1972. Siden blev det Ting- og domhus, domicil for de arkitektstuderende ved Aalborg Universitet inden Aalborg Stift altså købte huset for at gøre det til et moderne folkekirkeligt eksperimentarium. 

Foredraget varer 2 x 40 min.

Slå ørerne ud

Vi danskere er generelt ikke særlig gode til at slå ørene ud og lytte til andres argumenter, når vi diskuterer/debatterer. Vi vil ikke tabe ansigt og indrømme, at andres argumenter kan være lige så gode som vores egne.

Vi frygter at "tabe" diskussionen ved at give modparten medhold i nogle af hans/hendes argumenter, og for at det ikke skal ske, beslutter vi os for, at det er os, der har ret. På den måde behøver vi ikke engang lytte, og vi risikerer ikke, at vi lader os overbevise.

En diskussion/debat er i vores moderne verden nærmest blevet til en slags sportskamp. Når der er valg - og dermed "valgkampe" i såvel Danmark som i udlandet - kender vi situationen fra kandidaternes TV-dueller.

Efter de store, Tv-transmitterede debatter er der ingen, der spørger, om kandidaterne var gode til at lytte til hinandens argumenter, og om diskussionen/debatten flyttede noget som helst!

Alle spørger: Hvem vandt duellen? Den form for sort/hvid stillingtagen giver ikke mening. 

I dette foredrag sætter jeg fokus på kommunikationen mellem mennesker. Hvordan bliver vi bedre til at kommunikere? Hvordan bliver vi bedre til at lytte til andres mening? Hvordan bliver vi bedre til at lytte og reflektere.

Den engelske Carol

I dette foredrag fortæller jeg om et fænomen, der for alvor har vundet indpas i danskernes musikalske advents- og juletraditioner: Den engelske Carol.

Der holdes ikke mange advents- og julekoncerter i Danmark uden repræsentation af nogle af de traditionelle engelske Carols. Dem har vi virkelig taget til os, så de også er blevet en del af vores foreberedelse til julen.

Og det er netop det, de er; en forberedelse til julen - en forberedelse til at modtage julens budskab om Jesu fødsel. I Englandhar de i årtier været en særdeles vigtig del af adventssøndagene. Så vigtige, at man faktisk kan tale om en liturgi bestående eksempelvis af processioner, hvor der bliver sunget Carols - specielt beregnet til adventstiden. Ikke for at FEJRE julen, men for at FORVENTE og FORBEREDE julen og dermed Herrens komme til jorden. 

Et foredrag, der undervejs byder på mange musikalske eksempler.

Foredraget varer 2 x 40 min.


Musikalsk rundrejse langs Limfjordens vande

I dette foredrag kommer vi langt omkring. Omdrejningspunktet er Limfjorden, og vi skal lytte til - og sammen synge - sange, der har relation til komponister og tekstforfattere, der har relation til Limfjorden.  

En rejse, der begynder i det forrige århundrede, hvor digtere som Jeppe Aakjær, Thøger Larsen, Johannes V. Jensen, J.P. Jacobsen og Erik Berthelsen skrev digte, der gjorde indtryklangt ud over deres hjemegn. Komponister fra København begyndte at interessere sig for digterne fra det Vestjyske, og de begyndt sågar at lave melodier til deres digte. Mange af dem blev til de sange, som vi elsker at synge i dag. Men det var kun begyndelsen. Siden har både digtere og komponister med tilknytning til Limfjorden sat deres præg på musikken i Danmark. 

Vi synger nogle af sangene sammen, men vi lytter også til fine indspilninger med andre af sangene. 

Foredraget varer 2 x 40 min.

Svensk musik

I dette foredrag sætter jeg fokus på 3 betydelig svenske komponister: Hugo Alfven, Wilhelm Stenhammar og Svend Erik Bäck.

Når det netop er de 3 komponister, jeghar valgt at sætte fokus på,så er det fordi de dels er fremragende komponister,som alle har haft stor betydning for det svenske musikliv, men ogsåfordi de er komponister, der rækker ind i vores egen tid. Det er altså ikke gamle, støvede koryfæer,dette foredrag handler om. Det er komponister, der rent faktisk har levet i det forrige århundrede. 

Vi skal hører de 3 komponisters historier, men vi skal også lytte en noget af den fantastiske musik, de har frembragt. 

Foredraget varer 2 x 40 min.